NYCEWAY

Nynke Cevik

 

LIEFDE BEN JE DAAR ALTIJD AL

 

LEESVOER VOOR HART EN ZIEL

Van Buddha en het universum

 

Kun je de regisseur zijn van je eigen leven of lacht het universum dan besmuikt in zijn vuistje. ‘Kijk weer zo’n goedgelovige die denkt dat hij zelf invloed heeft op het lot!’ Marja draait zich op haar rechterzij en opent langzaam haar ogen. Daar zit hij: een levensgrote Chinese Buddha. Haar personificatie van het universum. Zijn buik schuddend van het lachen bij het zien van al haar goedbedoelde pogingen haar leven op de rails te houden. Gek dat de spot in zijn ogen haar nooit eerder is opgevallen. Toch straalt hij zoveel pure pret uit dat ze de lach die vanuit haar buik naar boven begint te kriebelen niet tegen kan houden. Ze draait zich op haar rug. Even volledig ontspannen in een ongecensureerde lachbui. Dat is wat ze nodig heeft. Beter dan seks. ‘Wat zeg je? Neem je zelf niet zo serieus? Ha, ha, ha, die is goed. Noem je dat problemen? Ha, ha. Nee…, nou ja…., ha, ha, ha. Elke keer als ze opzij kijkt en Buddha’s blik kruist begint ze harder te lachen. Met haar handen omvat ze haar trillende zachte buik. De tranen beginnen te kriebelen op haar wangen. Oef dat lucht op. Dank je voor het advies Buddha. Energiek slaat Marja de deken terug en gaat even op de rand van haar bed zitten. Ze kijkt naar haar blote voeten en bedenkt dat ze vandaag een afspraak met de pedicure moet maken. ‘Ok, in de benen nu,’ zegt ze streng tegen zichzelf. Moeizaam komt ze licht hijgend overeind. Buddha krijgt een dikke kus op zijn lachende mond. Tot vanavond mijn grote schat.

 

Zal ze vandaag naar de sportschool gaan? Ze is niet tevreden met het oordeel van de weegschaal. Ach als het universum gewild had dat je bij de orde der slanken hoorde, dan…., lacht ze haar ongemakkelijke gevoel weg. Vandaag gewoon niet snoepen. Dat zal vast helpen. Ze is een vrouw met een helder doel op haar netvlies en daarbij is het belangrijk zich vandaag niet af te laten leiden door onbelangrijke zaken. Aarzelend staat ze even voor haar kast. Die moet ze nodig opruimen. Sommige kledingstukken passen niet meer. Eigenlijk moeten die geconserveerd worden tot het haar lukt discipline tot haar bondgenoot te maken. Marja laat wat mooie, dure kledingstukken door haar handen glijden. Ze roepen herinneringen op aan de momenten waarop ze ze voor het laatst gedragen heeft. Soms lang geleden. Leuke en vervelende momenten komen terug in haar hoofd. Zie je wel, denkt Marja, je levensgeluk heeft dus niets te maken met je kledingmaat. Snel trekt ze wat zwarte kledingstukken uit de stapel. Makkelijk combineren en het kleed af: wat wil een mens nog meer. Een laatste blik in de spiegel, nog wat rode lippen, knot in haar dikke zwarte haar en klaar om te gaan. Op jacht naar de perfecte nieuwe outfit voor vanavond. Daarna een paar uurtjes pure verwennerij door dat nieuwe tovervrouwtje dat ze op internet gevonden heeft. Met een beetje geluk is dit de laatste dag van haar vrijgezelle leven. Het lot een handje helpen zal haar kansen in ieder geval vergroten.

 

Vol verwachting zit Marja precies op de afgesproken tijd en plek aan de bar. Tevreden over het resultaat dat ze vandaag behaald heeft. De rode roos accentueert haar decolleté. Welke man kan die aanblik weerstaan? Hij is laat, dat is geen goede eigenschap. Misschien heeft hij een goede reden. Stel je voor dat hij niet komt. Wat dan? Voor de zoveelste keer kijkt ze op haar telefoon. Weer vijf minuten voorbij. ‘Een roos voor elke minuut dat ik te laat ben schone dame,’ klinkt het achter haar, een beetje schor, erg sexy eigenlijk. Verwachtingsvol draait Marja zich om op haar barkruk. Van de bos rode rozen voor haar neus, gluurt ze voorzichtig omhoog naar het gezicht erboven. Pf, gelukkig hij lijkt op zijn foto’s, dat valt alvast niet tegen, denkt Marja.

 

Langzaam opent Marja haar ogen. Rechts haar oude liefde, zijn dikke buik aan het oog onttrokken door een enorme bos rode rozen. Links haar nieuwe liefde. De kop is eraf. ‘Nou ja niet echt natuurlijk, rare uitdrukking,’ denkt Marja in zichzelf. Ongegeneerd neemt ze die prachtige kop op het kussen naast haar in zich op. Langzaam kruipt ze dichter naar hem toe. Legt een hand op zijn rug. Zijn borsthaar kriebelt haar grote zachte borsten. Ze kust hem op zijn heerlijke mond. ‘Goedemorgen, ben je wakker mijn favoriete blind date?’ Een warme hand op haar bil en nog een. Ok universum, jij bepaalt mijn toekomst, maar dit moment pak je me niet meer af.